Measure and move forward
Zoeken MENU

Wat betekent Industrie 4.0 voor Zero Defect spuitgieten?

Industrie 4.0, iedereen praat er over; we kunnen enorme hoeveelheden data meten en vastleggen, maar welke data is nu écht relevant voor mijn productkwaliteit? Wat heb ik nodig voor werkelijk zero-defect spuitgieten?

De moderne digitale technologie stelt ons in staat om allerlei zaken rond het spuitgietproces te meten en te bewaren. Tijdens procesvalidaties van medische of automotive producten worden enorme hoeveelheden gegevens vastgelegd. Maar wat is nu echt belangrijk voor controle en waarborging van de kwaliteit van het spuitgietproduct?

Het is goed om even terug te gaan naar de bron (de spuitgietmatrijs) en naar de parameters waarbij het product is geproduceerd in de matrijs. Iedere spuitgieter weet dat het p-v-T gedrag van de kunststof in de matrijs de belangrijkste parameters zijn voor beschrijving van het spuitgietproces. Op het moment dat we een perfect product maken, moeten we de p (binnendruk) en de Temperatuur (matrijswandtemperatuur) vastleggen en reproduceren. Dat is de kern!

Technex biedt hulp met de systemen van het Zwitserse Priamus. Een Priamus systeem bestaat uit een meet- en regelcomputer die gekoppeld is aan druk- en temperatuursensoren in de spuitgietmatrijs. Op het moment dat de spuitgieter een perfect product maakt, worden van de druk- en temperatuursignalen een "vingerafdruk" gemaakt, die wordt gebruikt voor continue bewaking en automatische reproductie van het perfecte spuitgietproces.

PriamusAutomotive

Het Priamus systeem biedt de mogelijkheid om shot na shot in de matrijs de materiaalviscositeit te meten, omdat de varatie in vloeigedrag van de kunststof vaak zorgt voor uitval, zoals niet volle producten of overspoten producten. Met de Automatische omschakeling op nadruk, kan automatisch worden gecompenseerd voor variaties in de grondstof. Met de automatische hotrunnerbalancering krijgt edere caviteit altijd exact de juiste hoeveelheid kunststof gedoseerd.

Alle relevante data - die uit de matrijs! - wordt bewaard en kan naderhand worden geanalyseerd. Een probleem dat heel soms voorkomt in één van de caviteiten kan eenvoudig worden gelokaliseerd en de oorzaak (bijvoorbeeld een probleem met hotrunnertip of een vervuiling in grondstof) kan snel worden opgespoord.

Klik hier voor meer informatie over de Priamus systemen

Klik hier voor een success story bij automotive spuitgieten

Hieronder vindt u een recente publicatie in het Duitse vakblad Kunststoffe

Kunststoffe2017artikelPriamus

Wij werken o.a. voor