Measure and move forward
Zoeken MENU

Proces Optimalisatie bij Spuitgieten

Sensoren in de spuitgietmatrijs zorgen voor data waarmee de parameters van de spuitgietmachine optimaal kunnen worden ingesteld, voor optimaal gegoten delen. De combinatie van zowel druk- als temperatuursensoren biedt het grootste aantal mogelijkheden voor het schakelen en bijregelen van het proces. Voordelen die hieruit voortkomen zijn automatisering, kostenbesparingen en een stuk procesveiligheid, onafhankelijk van de machine en van de operator. De hotrunner kan worden aangestuurd op basis van real-time procesparameters uit de multi-cavity matrijs, via closed-loop systemen.

 

De uitdaging

Een producent kent over het algemeen de zwakke punten van hun matrijzen en hotrunner systemen, en weet dat de nozzle temperaturen van de hotrunner controller nooit de daadwerkelijke temperaturen in de matrijs weerspiegelen.
 
Omdat er tal van kwaliteitscriteria zijn, zoals dimensie, sterkte, oppervlaktekwaliteit of vervorming, die ook kunnen verschillen als gevolg van verschillende binnen gekomen grondmateriaal of als gevolg van machine-invloeden, zou de hotrunner ervoor moeten zorgen dat de afzonderlijke onderdelen gelijk gevuld zijn. Dit is op deze manier niet te garanderen. Geen enkel materiaal en of machine is hetzelfde, en daardoor kan geen proces worden gereproduceerd met dezelfde machine-instellingen, terwijl dit toch op die manier wordt voorgespiegeld door sommige fabrikanten van machines.

Vooral voor de machinefabrikanten is het antwoord onaangenaam, maar tegelijkertijd eenvoudig: de belangrijkste kwaliteitsparameters moeten direct op het onderdeel worden bepaald, met behulp van geïntegreerde druk- en temperatuursensoren met aanvullende tools voor het verwerken van de data waarmee vervolgens de machine kan worden aangestuurd. De belangrijkste parameters die effect hebben op de kwaliteit van een gegoten materiaal zijn de vloei in de matrijs tijdens het vullen, compressie voor de juiste dichtheid en de uiteindelijke dimensie als gevolg van krimp. Elk van deze parameters kan echter worden gekarakteriseerd, aangepast en dus gereproduceerd door een geïntegreerde druk- en temperatuursensor.
 

De oplossing

PRIAMUS heeft een breed scala aan druk- en temperatuursensoren. Meest gebruikt zijn de PRIASAFE®/ PRIASED® Cavity Pressure Sensors die eerst in een behuizing worden gemonteerd en vervolgens gekalibreerd. Deze procedure heeft het voordeel dat de gevoeligheid niet verandert nadat de sensor in de mal is geïnstalleerd, omdat de sensor door de behuizing is "beschermd". In een tweede stap wordt de gevoeligheid van de sensor, die vooraf bepaald wordt, met een hardware code in de sensor opgeslagen. Met behulp van deze hardware code kan de sensorgevoeligheid vervolgens automatisch worden gedetecteerd, zonder beïnvloed te worden door de installatie. De sensor is daarom eenvoudig te gebruiken, veilig en geschikt voor industriële productie, wat resulteert in een hoge reproduceerbaarheid van het proces.
 

PRIAMUS Priased and Priasafe

De eigenschappen van een gegoten onderdeel kunnen automatisch worden gereproduceerd. Dit betekent in de praktijk dat dimensionale controles door steekproeven na het eigenlijke gietproces kunnen worden vermeden. Dit resulteert in een aanzienlijke tijd- en kostenreductie.
 
De vloei in de matrijs wordt gemeten tussen de geïntegreerde druk- en temperatuursensor, waarbij de viscositeit automatisch wordt bepaald op basis van afschuifsnelheid en schuifspanning tijdens het injectie proces. Deze parameters kunnen worden aangepast met behulp van het automatisch sturen van de injectie snelheid en de smelttemperaturen. De compressie van de gevormde onderdelen wordt bepaald door de matrijsdruk tijdens de drukfase en wordt automatisch afgesteld. De afmetingen van de onderdelen wordt uiteindelijk bepaald en gecontroleerd door het meten van de matrijs temperatuur ten opzichte van de matrijsdruk. De integratie van zowel druk- als temperatuursensoren in het proces, resulteert in een directe kostenbesparing gekeken naar afkeur materialen.
 

Wij werken o.a. voor

Meer informatie?

Heeft u vragen? Onze productspecialisten helpen u graag.

Stel ons een vraag