Measure and move forward
Zoeken MENU

Waarom de recyclingindustrie profiteert van het gebruik van Thermische Analyse

Sinds kunststoffen zijn uitgegroeid tot een populair materiaal, hebben fabrikanten een totaal van 8,3 miljard ton nieuw plastic geproduceerd. De productie en het gebruik van plastic is een doorslaand succes. Dit is niet verwonderlijk, aangezien het materiaal in alle vormen en kleuren toepasbaar is in de bouw, verpakking, automotive en medische sectoren. Het is echter alarmerend wat er gebeurt met het plastic dat zijn tijd heeft gediend. Thermische analyse biedt mogelijkheden bij de uitdagingen die komen kijken bij de mechanische recycling van plastic.
 

Wat gebeurt er met plastic afval?

Slechts 10 tot 16 % van alle kunststoffen wordt uiteindelijk gerecycled. De rest wordt verbrand voor terugwinning van energie of stapelt zich op stortplaatsen. Tot voor kort werd industrieel en huishoudelijk afval geëxporteerd naar India, China en Zuidoost-Aziatische landen. Deze landen hebben de voorkeur vanwege de lage kosten van arbeid, die van cruciaal belang is gezien het tijdrovende proces van het sorteren en scheiden van afvalstromen meestal afkomstig uit Europa, de Verenigde Staten en Australië. Wijzigingen in de wetgeving van veel van de importerende landen hebben ertoe geleid dat grote hoeveelheden plastic afval niet zomaar meer worden toegelaten. Gevolg is dat er wereldwijd gekeken moet worden naar de mogelijkheden tot verwerking van gebruikt plastic.

Meest gebruikte methoden om kunststoffen te recyclen

Er worden voornamelijk twee methoden toegepast in de verwerking van gebruikte kunststoffen. Chemische recycling is het proces van het veranderen van de chemische structuur van plastic afval en het omzetten in kortere moleculen. De monomeren kunnen dan worden gebruikt voor nieuwe chemische reacties. Mechanische recycling verwijst naar het proces van het produceren van een granulaat uit het afvalmateriaal zonder de chemische structuur te veranderen.

 

Ja, er zijn uitdagingen in kunststof recycling

Kunststof recycling is niet zo eenvoudig als bijvoorbeeld recycling van metalen. De verschillende dichtheden, elektrische en magnetische eigenschappen, en zelfs verschillende kleuren van metalen maken het gemakkelijk voor mensen en machines om metalen van elkaar en van andere materialen te scheiden. Kunststoffen zijn een heel ander verhaal.

Mechanisch gerecyclede kunststoffen hebben meestal niet dezelfde mate van zuiverheid als nieuwe kunststoffen, vanwege de moeilijkheid in het scheiden van verschillende soorten kunststof afval materialen. Hier zijn echter wel ontwikkelingen in.

Mede door de onzekerheden in zuiverheid van mechanisch gerecyclede kunststoffen zijn bedrijven vaak huiverig in het gebruik, aangezien ze er niet zeker van kunnen zijn dat de batchkwaliteit consistent voldoet aan de vereiste materiaaleigenschappen van eindproducten.

Men zou normaal gesproken verwachten dat gerecycleerde kunststoffen een lagere prijs hebben dan nieuw materiaal. Dit is vaak niet het geval omdat het proces van verzending naar recyclingfaciliteiten, het wassen van de afvalstoffen, het versnipperen en opnieuw smelten van de kunststoffen complex en dus vrij duur is. Daarnaast is de kwaliteitscontrole en kwaliteitszekerheid ook gekoppeld aan verdere uitgaven voor personeel en materieel.
 

Kwaliteitscontrole van gerecycleerde kunststoffen met thermische analyse

Om de kwaliteit van gerecycleerde kunststoffen te verifiëren en potentiële onzuiverheden op te sporen en te identificeren, is een passende en continue analyse van het gerecycleerde materiaal vereist.
 
Zowel Differentiële Scanning Calorimetrie (DSC) als Thermogravimetric Analysis (TGA) zijn in staat om polymeeronzuiverheden in gerecycleerde materialen op een snelle en eenvoudige manier te identificeren. Door gebruik te maken van de softwarefunctie AutoEvaluation in de NETZSCH Proteus® software worden alle relevante effecten in de meetcurven gedetecteerd. De functie Identify helpt bovendien bij het identificeren welke polymeren in het monster zijn opgenomen.
 
Klik hier voor meer informatie over het detecteren en identificeren van onzuiverheden in gerecyclede thermoplasten met DSC en TGA.
 

Wij werken o.a. voor

Meer informatie?

Heeft u vragen? Onze productspecialisten helpen u graag.

Stel ons een vraag