Measure and move forward
Zoeken MENU

NRG kiest Netzsch thermische analyse

De Nuclear Research & consultancy Group (NRG) in Petten richt zich op nucleair onderzoek en advisering voor overheid en bedrijfsleven. Daarnaast is NRG de belangrijkste producent van medische radio-isotopen in Europa. De nucleaire expertise vormt een uitstekende basis voor dienstverlening aan andere hoogwaardige bedrijfstakken, waaronder de chemie, olie- en gaswinning en de medische sector.

De afdeling Materials Monitoring en Inspection (MMI) houdt zich onder andere bezig met het karakteriseren van grafiet. Grafiet is een belangrijk bouwmateriaal voor reactoren. Kennis van de uitzetting en warmtegeleiding tot hoge temperaturen is dan ook van groot belang. Aangezien grafiet een anisotroop materiaal is, kan de uitzettingscoefficient en de warmtegeleidbaarheid in de x,y en z-richting sterk verschillen. Om de invloed van straling op de materiaaleigenschappen te onderzoeken, moeten de samples zowel vóór als ná bestraling worden gemeten.
Met dit eisenpakket ging NRG op zoek naar een betrouwbare leverancier van thermische analyse apparatuur. Naast de hoge eisen voor wat betreft reproduceerbaarheid en nauwkeurigheid, werden ook hoge eisen gesteld aan de vacuumdichtheid van de apparatuur. Bij hoge temperaturen zou zelfs een klein beetje lucht in het meetsysteem de grafiet samples onmiddellijk doen oxideren en verdere metingen onmogelijk maken. Daarnaast moest de apparatuur bestand zijn tegen de straling afkomstig van bestraalde samples. Dit hield in dat elektronica moest worden afgeschermd of compleet uit de apparatuur worden verwijderd.
Al gauw kwam NRG in contact met Technex. Na het doornemen van alle eisen en wensen en het opstellen van een budgetindicatie, werd een bezoek gebracht aan Netzsch in Selb (D).

NetzschApplicatielab

Tijdens dit bezoek kon in het applicatie-laboratorium de Dilatometer voor meting van uitzetting en krimp tot 1600°C uitvoerig aan de tand worden gevoeld.

Samen met Engineering en Productie werden de technische aanpassingen aan de apparatuur doorgesproken. Enige tijd later werd hetzelfde gedaan voor de Laser Flash voor meting van thermische diffusiviteit / warmtegeleidbaarheid. Door de verregaande automatisering van de Laser Flash, waarbij veel elektronica wordt gebruikt, waren de aanpassingen complexer dan bij de Dilatometer.

Nadat NRG er van overtuigd was dat Technex en Netzsch aan alle technische eisen konden voldoen, moest het financiele gedeelte worden afgerond. Hoewel er een prijsverschil bestond met andere potentiele leveranciers, koos NRG voor de zekerheid van een solide technische oplossing van Technex en Netzsch.

Arjan Vreeling, projectleider grafietprojecten, is zeer tevreden over de prestaties van de Netzsch apparatuur: "Door de gunstige omgevingscondities in de laboratoria van NRG en de deskundigheid van onze operators is de nauwkeurigheid van de dilatometers zelfs een factor twee beter dan in de specificaties werd aangegeven."

Producten

Netzsch Dilatometer voor uitzetting en krimp

Netzsch Dilatometer voor uitzetting en krimp

Netzsch dilatometers meten extreem nauwkeurig de uitzetting en krimp van materialen in een temperatuurgebeid v...

lees meer
Netzsch LFA voor warmtegeleiding

Netzsch LFA voor warmtegeleiding

Netzsch Gerätebau heeft meer dan 30 jaar ervaring met Laser Flash systemen voor bepaling van de thermisch...

lees meer
Netzsch STA voor simultaan TGA en DSC

Netzsch STA voor simultaan TGA en DSC

Onder deze groep vallen de instrumenten die tijdens één meting zowel een TG analyse als een &eac...

lees meer

Bekijk alle cases

Andere cases

Meer cases

Wij werken o.a. voor

Meer informatie?

Heeft u vragen? Onze productspecialisten helpen u graag.

Stel ons een vraag